Posjeta Past Guvernera Distrikta 2483

Dana 14.11.2019. godine, naš klub su posjetili članovi Rotary Club Beograd-Dunav: Past Guverner Distrikta 2483, Dejan Čikara i Makso Djukić.
Nakon upoznavanja, gdin Dejan Čikara je izložio prijedlog zajedničke saradnje naših klubova, uz rotari klubove iz Slovenije i Banja Luke, na izradi projektne dokumentacije uklanjanja opasnog medicinskog otpada primjenom savremenih tehnologija.
Gdin Dejan Čikara je autor knjige „Rotari u starom Beogradu”, u kojoj se detaljno rekonstruiše život i rad Rotarijanaca u Beogradu, u Kraljevini Jugoslaviji i sagledava razvoj srpskog i jugoslovenskog građanskog društva u periodu između dva rata i ovom prilikom poklonio je dvije knjige predsjedniku našeg kluba Zoranu Periću i ceremonijal majstoru Slaviši Stojanoviću.

Proslava prve godišnjice InnerWheel Club Bijeljina

Dana 02.11.2019. godine u prelijepom ambijentu Semberski Salaš (official website), Inner Wheel Club Bijeljina je proslavio svoju prvu godišnjicu postojanja, uz svesrdnu podršku svojih supruga.
Pored delegacije Rotary Club Bijeljina, proslavi su prisustvovali predstavnici IWC Čakovec, delegacija InnerWheel Banjaluka, predstavnici Rotaract Club Bijeljina i predstavnici Rotary Club Novi Sad – Dunav.
Tom prilikom Inner Wheel Club Bijeljina je postao bogatiji za novu članicu Dušicu Grubač. Uz večeru, piće, dobru muziku i tombolu druženje 60-ak prisutnih članova rotari porodice je trajalo do kasno u noć.
Sutradan je nastavljeno druženje sa gostima iz Čakovca i Banja Luke u bijeljinskom gradskom parku, gdje je gostima pokazana naša čuvena rotari-česma.
Naše dame su bile odlični domaćini i organizatori proslave ovog važnog jubileja.

Proslava 17-te godišnjice čarterovanja RC Loznica

Dana 26.10.2019. godine, zajednička delegacija Rotary Club Bijeljina i Inner Wheel Club Bijeljina prisustvovala je proslavi povodom 17 godina postojanja našeg bratskog kluba Rotary Club Loznica.
Bijeljinska šestočlana delegacija, u sastavu Tešo i Sanja Mojić, Slaviša i Rosa Stojanović, predsjednica IWC Bijeljina Vesna Kusturić i Ljiljana Pajić, je tom prilikom ugošćena u prijatnom ambijentu Plavog restorana u Loznici.
Ovom svečanom obilježavanju godišnjice čarterovanja prisustvovalo je pedesetak rotarijanaca iz 12 klubova, iz dva Distrikta (D-1910 i D-2483).
Tom prilikom je Rotary Club Loznica postao bogatiji za dva nova člana, kojima je sertifikate za prijem i značke dodijelila asistent distruktnog guvernera Danica Milovanović, član našeg kumovskog kluba Rotary Club Sabac.
U okviru proslave održana je i aukcija umjetničkih slika, čime su ostvarena značajna sredstva koja će biti upotrebljena za realizaciju započetih projekata Rotary Club Loznica.
Domaćini i naši pobratimi su se potrudili da nam ovo veče ostane u lijepom sjećanju.

Obilježavanje svjetskog dana protiv dječije paralize

Povodom obilježavanja svjetskog dana borbe protiv dječije paralize – World Polio Day, koji se proslavlja svakog 24. Oktobra, a koji je utemeljio Rotary International, Rotary Club Bijeljina organizovao je interesantno predavanje uvaženog pri. Dr sc.med. Zoran Dakić, ljekar spec. epidemiologije iz bijeljinskog Doma zdravlja, na temu borbe protiv dječije paralize, ukazujući na važnost vakcinacije kao prevencije nastanka ove infektivne bolesti.
Od 1985. godine, Rotarijanci iz cijelog svijeta učestvuju u borbi protiv dječije paralize, svojim finansijskim doprinosom, što je dovelo do iskorijenjivanja dječije paralize u Evropskom regionu, 2002. godine. U Bosni i Hercegovini ova bolest nije registrovana od 1974. godine. Danas je zaraza polio virusom ograničena na samo tri zemlje u cijelom svijetu – Nigerija, Afganistan i Pakistan.